vineri, 9 octombrie 2015

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri a atins plafonul maxim alocat

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că valoarea totală nerambursabilă a proiectelor depuse prin Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, componenta aferentă zonei non-montane, a ajuns la nivelul maxim al sumei pentru care se pot primi cereri de finanțare în acest an.
Odată atins plafonul stabilit de 120% din alocarea disponibilă pentru componenta non-montană din cadrul Submăsurii 6.1 (77,84 milioane de euro) sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat. AFIR precizeaza că pentru zona montană din cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, se primesc în continuare cereri de finanțare, suma disponibilă ramasă este de 35,61 milioane de euro, sesiunea de depunere fiind deschisă până la 30 octombrie.

Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente unei componente din cadrul unei submăsuri se oprește înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii respective, atinge procentul de 120% din nivelul alocării aferente sesiunii anuale a componentei/ submăsurii respective, conform metodologiei în vigoare. 

Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” are ca scop
  • instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole;
  • îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol, precum şi conformitatea cu cerinţele de protecţie a mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
  • submăsura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu domiciliul stabil în România cu un minim de cunoștinte de bază, să se instaleze ca şefi/manageri ai exploatației;
  • creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/manageri de exploataţie; 
  • încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.

Cei care nu au reusit sa obtina o finantare anul acesta isi vor putea “incerca norocul” anul viitor.

luni, 27 aprilie 2015

UE e finanteaza 2 programe de promovare a produselor agroalimentare pe pietele externe

Uniunea Europeană a aprobat fonduri pentru 2 programe românesti de promovare a produselor agroalimentare pe pietele din UE si din tările terte. Cele 2 programe aprobate fac parte dintr-un lot de 41 programe aprobate spre finantare de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015.
Un număr de 17 dintre aceste programe vizează piata internă a Uniunii Europene, în timp ce restul de 24 au în vedere exporturile către tări terte, inclusiv găsirea de piete alternative (ca urmare a embargoului rusesc). Tările terte si regiunile vizate sunt: Orientul Mijlociu, America de Nord, Asia de Sud-Est, China, Japonia, Coreea de Sud, Africa, Rusia, Belarus, Kazahstan, Australia si Norvegia.

Primul este cel propus de Asociatia Natională a Crescătorilor de Ciuperci din România si are în vedere promovarea pe pietele din România si Grecia a legumelor si fructelor proaspete. Programul va avea o durata de 3 ani si un buget total de peste 1,5 mil. euro, din care aproape 0,77 mil. reprezintă cofinantare europeană.

Cel de-al doilea program a fost propus de Romconserv si se axează pe promovarea uleiului de măsline/măslinelor, precum si a fructelor si legumelor procesate, pe pietele din Azerbaidjan, Belarus, China si Rusia. Programul va dura tot 3 ani si are un buget total de peste 1,46 mil. euro, din care 0,73 mil sunt fonduri europene.


Presedintele asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din România este suparat deoarece pentru “ciuperci” nu s-a acordat sprijinul cerut de asociatie.

joi, 19 martie 2015

S-a publicat fisa masurii “6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” PNDR 2014-2020


De mai bine de 1 an tinerii fermieri asteaptă lansarea noilor linii de finantare nerambursabilă prin PNDR 2014-2020. După o intarziere de cca. 1 an fată de data la care lumea spera că noul program se va lansa, in sfarsit pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale au apărut fisele măsurilor (fise care probabil vor mai suferi mici modificări).
Acum tinerii care doresc să-si infiinteze o fermă la tară pot incepe activitătile pregătitoare in vederea accesării sub-masurii “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.
Potrivit fiselor publicate tinerii interesati să obtină o finantare nerambursabila vor trebui să indeplinească mai multe criterii, pe care vi le prezentăm in continuare.

Descrierea operațiunii
In cadrul acestei sub-măsuri se va sprijini instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole.
Instalarea ca tânăr fermier este un proces care implică realizarea unor etape. Acest proces trebuie să fi început și să fie încă în curs de desfășurare în momentul în care tânărul fermier depune cererea de finanţare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei sub-măsuri.
· Înregistrarea tânărului fermier ca micro-întreprindere/întreprindere mică cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare (între timp, fermierul pregătește planul de afaceri, organizează activităţile administrative, achiziționarea bunurilor pentru noua întreprindere, etc.); Acest pas trebuie să fie încheiat înaintea depunerii cererii de finanţare pentru această sub-măsură;
· Depunerea formularului de cerere de finanţare împreună cu planul de afaceri (documentele justificative legate de baza materială cu activele deținute la momentul depunerii cererii de finanţare);
· Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a planului de afaceri.
Sprijinul financiar va fi acordat pe baza unui plan de afaceri pentru dezvoltarea exploatației.
Măsura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, să se instaleze ca şefi/manageri ai exploatației.


Tip de sprijin
Sprijin la instalare: sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în planul de afaceri pentru a facilita tânărului fermier începerea activităților agricole.

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/cinci* ani si este de:
· 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 S.O.;
· 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 S.O..
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:
· 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanțare;
· 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși trei/cinci* ani de la încheierea deciziei de finanțare.
În cazul neimplementării corecte a planului de afaceri, sumele plătite, vor fi recuperate proporțional cu obiectivele nerealizate.

Costuri eligibile
Sprijinul se acordă în vederea facilitării stabilirii tînărului fermier în baza Planului de Afaceri (PA). Toate cheltuielile propuse în PA, inclusiv capitalul de lucru şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a PA aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.


Beneficiari
· tânărul fermier așa cum este definit în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013*, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
· persoană juridică cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier, așa cum este definit în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
Nota: tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații;

Condiții de eligibilitate
· Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici;
· Solicitantul deţine o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 şi 50.000 S.O. (valoare producţie standard);
· Solicitantul prezintă un plan de afaceri;
· Solicitantul deține competențe și aptitudini profesionale, îndeplinind cel puțin una dintre următoarele condiții:
-   studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară;
-   cunoștințe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire
sau
-   angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate într-o perioadă de grație de maximum 36 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului;
· În cazul sectorului pomicol, vor fi luate în considerare pentru sprijin doar speciile eligibile și suprafeţele incluse în Anexa II din STP, exceptând cultura de căpșuni în sere si solarii.

Alte angajamente
· Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;
· Solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data instalării;
· Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, solicitantul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20 % din valoarea primei tranșe de plată (cerința va fi verificată în momentul finalizării implementării planului de afaceri);
· În cazul în care exploatația agricolă vizează creșterea animalelor, planul de afaceri va prevede în mod obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu).


Principii în ceea ce privește stabilirea de criterii de selecție
· Principiul comasării exploatațiilor, având în vedere numărul exploatațiilor preluate integral;
· Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol;
· Principiul sectorului prioritar care vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultura, inclusiv producţia de material săditor, pomicultură și producția de seminţe);
· Principiul potențialului agricol care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate;
· Principiul raselor/ soiurilor autohtone.
Principiile de selecție vor fi detaliate suplimentar în legislația națională subsecventă și vor avea în vedere prevederile art. 49 al R(UE) nr. 1305/2013 urmărind ăasigure tratamentul egal al solicitanților, o mai bună utilizare a resurselor financiare și direcționarea acestora în conformitate cu prioritățile Uniunii în materie de dezvoltare rurală.
De asemenea, principiile de selecție vor asigura dezvoltarea echilibrată a agriculturii din România, ponderea criteriilor de selecție realizându-se în funcție de evoluția programului și nivelul de dezvoltare al sectoarelor prioritare identificate în strategia programului.

Cei ce vor să obtină o finantare nerambursabilă trebuie sa fie atenti la principiile privind stabilirea criteriilor de selecție.
Anumite conditii sunt date de natură/amplasament si nu poti face nimic pentru ca cererea ta de finantare să fie mai bine punctată, dar altele pot fi pregătite din timp pentru a avea un punctaj mai bun la evaluare (de ex: nivelul de instruire).



Ghidul final si data lansarii efective a liniei de finantare vor fi publicate pe paginile de internet www.madr.ro si www.afir.info


Succes !

joi, 15 ianuarie 2015

Excedent de jumătate de miliard de euro în comerţul cu produse agroalimentare după primele 10 luni din anul 2014


Potrivit unui Comunicat de Presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din 15 Ianuarie 2015 excedentul comercial al schimburilor României de produse agroalimentare din primele zece luni ale anului 2014 a fost de 496,5 mil. euro, mai mare cu 314,5 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, când surplusul balanţei a atins valoarea de 182.0 mil. euro.

Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au însumat 4.488,9 mil. euro, cu 397,0 mil. euro mai mult faţă de perioada corespunzătoare din 2013 (+9,7%), în timp ce importurile, totalizând 3.992,4 mil. euro, au crescut uşor (+2,1%), depăşind cu 82,5 mil. euro valoarea înregistrată în primele zece luni din 2013.

Grâul, ţigările, porumbul şi seminţele de floarea-soarelui sunt produsele cu cele mai mari ponderi în total exporturi. Ele au contribuit la obţinerea a peste jumătate din veniturile încasate.

Nivelul record al excedentului comercial s-a datorat în cea mai mare măsură exporturilor de ţigări şi seminţe de rapiţă, care, raportat la aceeaşi perioadă din anul precedent, au adus venituri suplimentare de 143,6 mil. euro şi respectiv, 143,4 mil. euro. Încasări majorate s-au mai obţinut, în principal, la grâu (+66,7 mil. euro), porumb (+67,3 mil. euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+28,9 mil. euro) şi nuci (+19,8 mil. euro). Comparativ cu primele zece luni din 2013, au scăzut exporturile de seminţe şi ulei de floarea-soarelui, cu 100,9 mil. euro, şi respectiv, cu 21,3 mil. euro, precum şi la carnea de pasăre (-15,1 mil. euro).

Pe total valoric, creşterea importurilor la o serie de produse (tutun brut +29,3 mil. euro, carne de pasăre +23,9 mil. euro ş.a.) a fost compensată parţial prin scăderea achiziţiilor de zahăr (-56,6 mil. euro), ţigări (-22,2 mil. euro), porumb (-14,3 mil. euro), grâu (-10,2 mil. euro) ş.a.