sâmbătă, 30 martie 2013

Impozitarea subventiilor APIA


Subventiile acordate agricultorilor si mai ales nivelul acestora este extrem de important intr-o piată europeană unică. Produsele alimentare circulă fără restrictii dintr-o parte in alta a Europei si in mod evident de pretul acestora depinde si volumul vanzărilor. In aceste conditii subventiile acordate agricultorilor sunt extrem de importante, deoarece acestea contribuie la reducerea pretului final.
De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana fermierii romani s-au bucurat de Schema de Plata Unica pe Suprafata derulata prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura ( APIA ).
Din 2013 guvernul a stabilit noi impozite pentru activitatile agricole si multi agricultori si-au pus intrebarea dacă nu cumva de acum inainte subventiile primite prin APIA nu vor fi impozitate.
Vestea bună este că subventiile primite de agricultorii care au calitatea de persoane fizice, din fonduri europene nu vor fi impozitate.

Potrivit Codului fiscal, Norme metodologice: punctul 4^1. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind şi formele de sprijin acordate din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaţia internă şi reglementările europene de exemplu:
- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, începând cu anul 2010, potrivit actelor normative de aprobare a respectivelor ajutoare de stat.
- sprijinul acordat producătorilor agricoli sub forma schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare potrivit Ordonanţei de urgenţă nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 139/2007, cu modificările ulterioare şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr.36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură şi actelor normative date în aplicarea acesteia;
- sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală prin Axa 1 Îmbunătăţirea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier prin Măsurile 112 - Instalarea tinerilor fermieri şi 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă;
– alte forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2008) 3.381 din 16 iulie 2008;
– forme de sprijin nerambursabil acordate potrivit Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2007) 6.664 din 14 decembrie 2007.


IMPORTANT: acest articol a fost elaborat pe baza legislatiei valabile in martie 2013. Deoarece in Romania Codul Fiscal se poate schimba "peste noapte" va recomandam sa consultati periodic Codul Fiscal
.