vineri, 11 octombrie 2013

Masuri pentru dezvoltarea si susţinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor

Guvernul Romaniei va sprijini dezvoltarea fermelor de familie prin facilitarea accesului la finantare al fermierilor. Potrivit OG 43 din 2013, publicată in Monitorul Oficial nr. 364 din 19 iunie 2013, statul va aloca fonduri pentru acordarea de credite si microcredite fermierilor precum si pentru garantarea creditelor acordate agricultorilor. Beneficiarii programelor de garantare, creditatre si microcreditare vor fi fermele de familie, cu dimensiuni de 2 - 50 UDE.

I. Garantarea creditelor acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole, pentru finanţarea producţiei agricole şi dotarea fermelor
Anual, din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se vor aloc sumele necesare fondurilor de garantare pentru:
a) garantarea până la maximum 50% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole in urmatoarele situatii:
- cumpărarea de la proprietar a terenului agricol aflat în arendă de către arendaş persoană fizică sau juridică;
- cumpărarea de teren agricol de către persoanele fizice sau juridice care au în exploatare teren agricol conform declaraţiilor APIA, în vederea extinderii suprafeţei agricole exploatate în scopul înfiinţării/rentabilizării fermelor de familie;
Volumul creditului va reprezenta maximum 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate şi minimum 10% contribuţia proprie a beneficiarului. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente va fi asigurată de către
împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietate;
b) garantarea până la maximum 80% a creditelor acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru finanţarea investiţiilor în domeniul agricol şi a producţiei agricole, cu excepţia creditelor acordate pentru finanţarea investiţiilor realizate prin măsura 121 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, denumit în continuare PNDR;
c) garantarea până la maximum 80% a microcreditelor acordate de instituţiile finanţatoare pentru:
- realizarea de obiective de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR, sau de obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 euro/beneficiar.
- asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole, până la maximum 25.000 euro/beneficiar.

II. Fondul pentru creditarea fermelor de familie
În vederea stimulării fermelor de familie se va constitui la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură. Fondul se va utiliza astfel:
a) pentru acordarea de microcredite pentru realizarea de obiective de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR, sau de obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR. Suma maximă este de până la 15.000 euro/beneficiar.
b) pentru acordarea de microcredite pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125.000 euro, selectate pentru finanţare prin PNDR, fermelor de familie, beneficiari ai măsurilor de investiţii din PNDR. Suma maximă este de 75.000 euro/beneficiar;
c) pentru acordarea de microcredite pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole, până la maximum 25.000 euro/beneficiar.

Fondul va fi acordat prin intermediul unor instituţii financiare bancare şi al unor instituţii financiare nebancare.
Anual, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, se vor stabili tipurile de investiţii care pot beneficia de microcredite precum şi plafonul maxim de microcreditare finanţat.
Microcreditele acordate vor putea fi garantate de fondurile de garantare şi/sau de către împrumutat prin garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau prin orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit.


Să sperăm că toate aceste programe vor deveni operationale cat mai repede posibil ! Agricultura are nevoie de finantare !