Cresterea
animalelor in ferme de mici dimensiuni pare să fie o idee de afaceri bună, dar
in realitate profiturile micilor fermieri sunt multumitoare doar dacă acestia
reusesc să isi vandă produsele direct consumatorilor finali. Pentru a face
acest lucru marea majoritate a acestora se orientează către vanzarea in piete
agroalimentare, targuri si expozitii. Acest lucru este posibil dar pentru a-si
vinde produsele in conditii de deplină legalitate micii producători trebuie să
facă 2 pasi importanti:
- să se inregistreze
ca si producători si să obtină un „Certificat de producator”;
- să se
inregistreze la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
din judetul in care isi desfasoară activitatea conform normelor prevazute in
Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 111/2008.
Certificatul de producător - se elibereaza conform HG
nr.661/2001 si acesta reprezintă actul doveditor al provenientei produselor
agroalimentare. Pe baza certificatului de producător în original sau în copie
(pentru membrii din gospodăria titularului) se face accesul producătorilor în
piată si este posibila închirierea de mese şi cântare.
Certificatul
de producător se eliberează de către primarii comunelor, oraselor si
municipiilor, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării acestuia de
către producător. Atentie:
Certificatul
de producător se utilizează:
- pentru
comercializarea produselor agroalimentare numai de către titularul
certificatului de producător si/sau de persoanele mentionate în certificat
(membrii din gospodăria titularului);
- numai
pentru comercializarea produselor mentionate în continutul acestuia;
- pentru comercializarea produselor agroalimentare numai atunci cand acesta
este vizat, nu are viza expirată si nu este suspendat;
Producătorii care desfăşoară activităţi
de vânzare directă a produselor primare de origine animală trebuie să se
înregistreze la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii
documentului de înregistrare sanitară veterinară.
Inregistrarea
la DSVSA se face în baza solicitării scrise din partea producătorilor, care
trebuie să cuprindă:
a)
denumirea şi adresa producătorului, atestate prin anexarea copiei
buletinului/cărţii de identitate;
b)
activitatea desfăşurată;
c) tipurile
şi cantităţile de produse supuse vânzării directe;
d) locurile
de vânzare directă a produselor primare.
Vânzarea directă a produselor
primare de origine
animală către consumatorul final în
pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor,
manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau a altor
asemenea evenimente publice, organizate periodic de autorităţile
locale/judeţene, se realizează numai de producător sau de membrii familiei,
rude de gradul I şi II ale acestuia, în baza:
a)
documentului de înregistrare sanitară veterinară eliberat de direcţia sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti;
b) actului
de identitate al producătorului sau a actelor de identitate ale membrilor
familiei acestuia;
c)
documentului din care să rezulte starea de sănătate a producătorului sau a
membrilor familiei acestuia;
d) fişei de
sănătate a animalelor de la care au fost obţinute produsele primare de origine
animală, din care să rezulte starea de sănătate a animalelor, eliberată de
medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiei sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor zonale;
e)
certificatului de producător, eliberat de primării.
Este
interzisă vânzarea directă de produse primare de origine animală provenite de
la producători care nu sunt înregistraţi sanitar veterinar de către DSVSA.
Cele 2
conditii precizate, respectiv obtinerea certificatului de producător si
înregistrarea la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
sunt conditii minimale, care permit
desfasurarea activitatii in conditii de deplina legalitate. Producatorii care
indeplinesc cele 2 conditii isi pot valorifica direct produsele, fie prin
vanzarea de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final
fie prin vanzarea in pieţe agroalimentare, precum şi in târguri, expoziţii si
in standuri amenajate cu prilejul diferitelor evenimente organizate de autorităti.
Cei care
doresc să isi dezvolte afacerile si caută solutii diversificate pentru
desfacerea produselor se pot inregistra ca si persoană fizică autorizată (PFA),
intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale (II), membrii ai
unei intreprinderi familiale (IF) sau isi pot constitui o societate comercială
in baza Legii 31/1990 pentru a-si putea vinde produsele catre o paleta mai variată de consumatori si
a-si livra produsele in diverse retele.