luni, 30 aprilie 2012

Importanta planului de afaceri in faza de start-up


Aproape toti cei care pornesc o afacere, dupa ce si-au „incins creierii” pentru a gasi o idee de afaceri viabila ajung la etapa in care isi pun intrebarea „cum pornesc – care e primul pas – ce trebuie sa fac in continuare?”.
In etapa de demarare a afacerii cei mai multi se gandesc la modul in care isi pot finanta afacerea, altii la aspectele legale pe care trebuie sa le rezolve si foarte putini se gandesc la Planul de Afaceri. Numarul foarte mic de intreprinzatori care isi fac un plan de afaceri in faza de start-up se explica prin volumul redus de cunostinte in domeniul managementului, lipsa de informatii legate de mediul de afaceri, frecventa mare cu care se schimba legislatia economica, lipsa timpului necesar pentru elaborarea unui plan sau convingerea ca planul de afaceri nu foloseste la nimic si are doar un caracter teoretic.
Ceea ce trebuie insa sa inteleaga orice intreprinzator este ca afacerile mici, nou lansate sunt extrem de fragile (ex. dacă un client important renunta la serviciile firmei sau intarzie cu plata poate produce  efecte catastrofale; daca o cultura este distrusa de intemperii si nu exista o asigurare probabil aceasta va insemna sfarsitul afacerii, daca fluxul financiar nu este corect planficat se poate ajunge rapid la faliment; etc.). In marea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana peste 70% din firme dispar dupa un an de la inregistrare, iar in cazul afacerilor pornite la tara numarul acelora care dispar este sensibil mai mare decat la oras. Supravietuirea unei firme inseamna o lupta continua dusa intr-un mod planificat, iar Planul de Afacere nu este nimic altceva decat un document scris referitor la planul pentru supravietuirea si ulterior dezvoltarea afacerii. Revenind insa la etapa pornirii propriu-zise a afacerii, intocmirea unui plan al afacerii este absolut necesara pentru a minimiza riscul de a pierde banii investiti. Din pacate cei care au auzit cat de cat de planul de afaceri (business plan) au in cap imaginea unui dosar cu multe fraze luate din carti, care nu au prea multa legatura cu practica. Putini realizeaza ca acest plan este de fapt unul din elementele esentiale ale afacerii pe care o pornesc si ca el nu trebuie sa contina teorii ci o descriere simpla a elementelor esentiale ale afacerii pe care antreprenorul doreste sa o porneasca.
NU UITATI: lipsa unui Plan de Afaceri aduce cu sine numeroase probleme care va vor pune in pericol bunul mers al firmei in care ati investit banii. Un plan bun ne ajuta sa anticipam probleme, sa analizam riscuri si obstacole care stau in calea succesului in afacerile noastre.
Pentru a afla mai multe despre importanta planului de afaceri in faza de start-up a afacerii va invitam sa vizitati prortalul RuralOnline, sectiunea:  www.ruralonline.ro/sfaturi-pentru-afaceri-profitabile